Halloween


Какво всъщност се празнува.. ?

Въпреки, че Деня на Вси Светии не е български празник, в последните години се наблюдават все повече тематични партита (особено сред по – младото поколение) на тема Хелоуин. Всъщност произходът на празника е свързан с древните келти, които празнували своята Нова година в края на октомври. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят… / Зловещо, нали … ? /  За да се предпазят от сенките, хората се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, надявайки се да изплашат привиденията. В самия празник има преплетени поверия, традиции на различни култури и народи – Ирландия, Шотландия, Англия и САЩ.

Всички знаем колко противоречив е празникът за много българи именно поради причината, че в нашата култура има еквивалент на Хелоуин – кукерите. Те са български езически обичай, като кукерите винаги са мъже, предрешени като зверове, с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси от животинска кожа. По стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница) в източна България и между Коледа и Богоявление в западна България, кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други.

В началото на ноември се отбелязва Архангеловата Задушница – в събота преди Архангелов ден. Според българският фолклор Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите и в този ден той идва, и прибира душите на покойниците. Прието е на  този ден се приготвя курбан, обредни хлябове, украсени с кръстове. Нарежда се семейна трапеза, на която по традиция се слага обредната Рангелова пита, жито и фасул.

Вижда се сходството и приликите в празниците ни с другите страни. Разбираемо е защо малчуганите особено се радват да се преобразяват в любими герои от книги, филми. А и за нас по – големите е интересно и хубаво да “влезем” в кожата на някой друг.. дори само за ден .. ей така  от любопитство : )

Въпреки, че ние – Лавандулите – обичаме да празнуваме и  обичаме всички празници, и наши и чужди, ВАЖНО е да не забравяме корените си и да възпитаваме децата си с любов към българските традиции!

За любителите на Хелоуин и декорацията предлагаме няколко интересни идеи:

Снимки: Pinterest

 

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *